Nu astepta sa se produca dezastrul. Casa pentru care ai muncit toata viata poate fi ferita de cele mai neasteptate evenimente. Ai grija de locuinta ta prin incheierea politei obligatorii pentru locuinta care te fereste de dezastrele naturale. Este un pas mic catre o viata linistita.

Si pentru ca unele ori accidentele se intampla fara vina ta, nu astepta sa vezi cum totul este pierdut. Este suficient ca un nou vecin neglijent sa se mute la bloc si astfel vei avea parte de o surpriza neplacuta. Poti sa te protejezi de improvizatiile vecinilor tai prin polita facultativa pentru locuinta. Incheia polita faculatativa pentru locuinta si noi vom avea grija de tine si de tot ce iti este drag!

Tot ce vrei pentru siguranta ta!

casa asigurata prin polita facultativa

La intocmirea politelor facultative pentru locuinte este necesar sa aveti si polita obligatorie pentru locuinte PAD.

 

Polita de asigurare facultativa pentru locuinte asigura spatiul de locuit, anexele, bunurile din locuinta (mobilier, haine, electo-casnice), amenajarile interioare si raspunderea civila pe care o aveti fata de persoanele care sufera pagube. In functie de nevoile Dvs. pot fi incluse si alte cerinte in oferta asigurarii pentru casa faculatativa.

 

Asigurare facultativa de locuinte poate sa contina in functie de necesitatile dvs urmatoarele riscuri:

  • Fenomene extreme: alunecare de teren, cutremur de pamant, incendiu, caderi de avioane peste locuinta, boom sonic (unda soc provocata de avioane).

 

  • Fenomene atmosferice: trasnet, inundatii, explozii, furtuna, tornada, uragan, vijelie, grindina, ploaie torentiala, caderi accidentale de corpuri, avalanse de zapada.

 

  • Coleziune unui vehicul cu locuinta asigurata in contract, daune provocate de animale, vandalism, greve, tulburari civice.

 

  • Furt prin efractie, talharie.

 

  • Avarii accidentale la centrala termica, inundatii provocate de conductele de apa.

 

  • Accidentele persoanelor care locuiesc legal in locuinta asigurata ca urmare a unui risc asigurat in contract.

 

Dupa producerea unui eveniment nedorit mai sus mentionat trebuie sa instiintati asiguratorul in maxim 48 de ore.

 

Cladirele expertizate tehnic cu grad ridicat la cutremur nu pot fi asigurate de polita faculatativa pentru locuinte.

Banii, obiectele de arta si metalele pretioase nu intra in asigurarea politelor standard.

Constructiile in curs de finalizare sau in constructie nu intra in asigurarea politelor standard.

Cum se reziliaza contractul de asigurarea a locuintei facultativa in cazul instrainarii imobilului?

In cazul in care imobilul a fost asigurat prin polita facultativa pentru locuinte si se doreste vanzarea imobilului care face parte din contract, proprietarul are datoria sa anunte cu 20 de zile inainte asiguratorul in scris.

asigurare casa

Cat costa polita de asigurare obligatorie pentru locuinta PAD?

Pentru locuintele incadrate la prima categorie (constructie din beten armat, metal sau lemn cu peretii exteriori din piatra) se plateste 20 de euro pe locuinta.

Locuintele care se incadreaza in a doua categorie (constructii realizate din caramida nearsa sau materiale care nu se obtin in urma unui tratament) au prima de asigurare in valoare de 10 euro.

Plata se face in lei la cursul Bancii Nationale a Romaniei din ziua incheierii contractului de asigurare obligatorie a locuintei.

Ce se intampla daca nu detineti o polita obligatorie de asigurare a locuintelor?

Conform legii puteti primi amenda de la 100 la 500 de lei.

 

Persoanele care cumpara o locuina neasigurata sunt obligate sa detina o asigurare obligatorie pentru locuinte PAD in termen de 5 zile de la data autentificarii titlului de proprietate.

Care este termenul de valabilitate a politei obligatorii pentru locuinta?

Polita de asigurare pentru locuinta are o valabilitate de 12 luni si incepe la data specificata in contract.

Ce este asigurarea obligatorie pentru locuinta?

Polita de asigurare pentru locuinte (PAD) este obligatie si te ajuta in cazul dezastrelor naturale. Riscurile pe care le acopera sunt: inundatii, cutremure de pamant, alunecari de teren. Se acorda daune materiale pentru deteriorarile care au rezultat in urma acestor trei dezastre naturale.

Ce tip de spatiu de locuit este asigurat?

Spatiul de locuit permanent sau temporar si cota-parte din coproprietatea indiviza asupra spatiilor si constructiilor comune se asigura in mod obligatoriu in Romania. Anexele si depindintele care nu sunt legate structural de cladirea asigurata nu se supun politei obligatorii de locuinta.

Tipurile de locuinte care pot fi asigurate in functie de materialale folosite la construirea lor sunt:

  1. Constructie din beten armat, metal sau lemn cu peretii exteriori din piatra, caramida arsa, lemn (sau alte materiale care se obtin in urma unui tratament chimic sau termic) pot primi despagubiri in valoare de maxim 20.000 de euro per polita.
  2.  Constructii realizate din caramida nearsa sau materiale care nu se obtin in urma unui tratament chimic sau termic pot primi despagubiri in valoare de maxim 10.000 de euro per polita.

Daca dupa unul sau mai multe evenimente care se incadreaza in riscurile naturale se atinge suma maxima garantata, proprietarul va trebui sa achite o noua polita dupa ce toate deteriorarile au fost remediate.

 

Dupa semnarea contractului, cand devine polita de asigurare pentru locuinte valabila?

Dupa incheierea contractului, asigurarea obligatorie pentru locuinte intra in viguare in a cincea zi calendaristica, la 12 noaptea.

Ce se intampla cu polita obligatorie de locuinta platita la instrainarea locuintei?

In cazul in care doriti sa vindeti locuinta pentru care a fost platita polita de asigurare obligatorie pentru locuinta, aveti obligatia sa inmanati polita PAD persoanei care devine proprietara, o data cu autentificarea actului de instrainare. Noul proprietar, in termen de 5 zile, va anunta in scris asiguratorul si va prezenta actul doveditor.

OPTIONAL РPolita obligatorie PAD se poate suplimenta astfel incat, pe langa riscurile produse de dezastre naturale sa includa si asigurarea bunurilor din imobilul de locuit.