Ce este asigurarea RCA?

Asigurea de Raspundere Civila Auto (RCA) este un contract intre proprietarului vehicului care solicita polita si societatea de asigurari aleasa. Scopul politiei RCA este sa protejeze financiar persoana care a produs accidentul si asigura plata despagubirilor vehiculelor avariate si / sau a persoanelor ranite in caz de accident.

Chiar daca masina nu este folosita o perioada indelungata, aceasta trebuie sa aiba obligatoriu asigurarea valabila.

Asigurarea CASCO nu tine locul asigurarii RCA!

 

Cum verific daca actuala polita RCA a expirat sau este in termen?

Accesand istoric RCA puteti verifica daca aveti o politei RCA in termen.

rca-ieftin.ro

Intrebari frecvente RCA

 

Cat timp este valabila polita RCA?

In functie de optiunea Dvs, asigurarea RCA poate fi valabila de la 1 luna, 3 luni, 6 luni  la 12 luni. Pretul creste in functie de numarul lunilor asigurate. Nu uitati ca sa verificati daca sunteti asigurati inainte de a porni la drum!

Asigurarea RCA este valabila doar pe teritoriul Romaniei?

Asigurarea RCA este valabila atat pe teritoriul Romaniei, cat si in tarile Uniunii Europene, in tarile Spatiului Economic European si pe teritorilul tarii care leaga doua tari memebre ale Uniunii Europene in care nu exista un birou national.

Societatile de asigurare pot extinde valabilitatea zonala.

Cum primesti despagubirea asigurata de RCA?

Daca inmomentul in care ati incheiat contractul de asigurare obligatorie RCA ati optat pentru decontare directa, propriul asigurator va va despagubi. Fara aceasta optiune va trebui sa adresati asiguratorului celui care v-a cauzat daune.

Ce riscuri ai daca polita RCA este expirata si continui sa circuli fara ea?

In cazul in care asigurarea RCA a expirat savarsiti o contraventie care se sanctioneaza cu amenda de la 1.000 la 2.000 de lei si cu ridicarea numarului de inamatriculare. In cazul in care nu aveti asigurarea valabila si ati fost implicat intr-un accindent, persoana prejudiciata va poate actiona in judecata pentru a primi despagubiri.

Cum verific daca actuala polita RCA a expirat sau este in termen?

Accesand istoric RCA puteti verifica valabilitatea politei RCA.

Asiguratorul are obligatia sa va contacteze cu 30 de zile inainte de a expira polita RCA pentru a va aduce la cunostita posibilitatea de a o reinnoi.

Dupa intocmirea noii polite, puteti sa verificati datele in sistemul national de asigurari obligatorii de rasoundere auto dupa 5 zile.

Cand incepe valabilitatea polita RCA dupa incheierea contracului de asigurare?

In cazul in care nu aveti o asigurare valabila in momentul incheierii contractului, raspunderea civila obligatorie RCA pentru vehicole si tramvaie incepe in ziua urmatoare celei in care s-a incheiat contractul.

Pentru autovehicolele care urmeaza sa fie inregistrate/ inmatriculate asigurarea RCA intra in vigoare la data obtinerii autorizatiei provizorii de circulatii sau la inmatricularea masinii, in momentul eliberarii contractului de asigurare.

Care sunt societatile de asigurare avizate de ASF?

ALLIANZ – TIRIAC ASIGURARI S.A.

ASIGURAREA ROMANEASCA – ASIROM VIENNA INSURANCE GROUP S.A.

EUROINS ROMANIA ASIGURARE REASIGURARE S.A.

GENERALI ROMANIA ASIGURARE REASIGURARE S.A.

GRAWE ROMÂNIA ASIGURARE S.A. GROUPAMA ASIGURARI S.A.

OMNIASIG VIENNA INSURANCE GROUP S.A.

SOCIETATEA DE ASIGURARE-REASIGURARE CITY INSURANCE S.A.

UNIQA ASIGURARI S.A.

In ce situatii nu se plateste RCA pentru autovehule?

In cazul in care masina este radiata si este depoziatata pe un teren privat, proprietarul autovehicului nu mai trebuie sa plateasca intocmirea politiei RCA obligatorie pentru a circula in Romania.

Ce este constatarea amiabila de accident?

In cazul in care accidentul s-a petrecut pe teritoriul Romaniei si nu s-a soldat cu victime decedate sau vatamate, partile implicate pot intocmi constatarea amiabila. Persoana inderpatatita se va adresa direct societatii de asigurari care a efectuat polita RCA.

Cand se poate suspenda polita RCA?

In cazul in care plecati din tara pentru o anumita perioada, puteti suspenda polita RCA daca predati placutele de inregistrare/inmatriculare si depozitati vehicolul intr-un spatiu privat, in afara domeniului public. Se poate aplica si pentru vehicolele cu care circulati doar intr-un anumit sezon.

Cand inceteaza valabilitatea politei RCA?

Contractul RCA se poate rezilia/inceta la data in care proprietarul notifica asiguratorul, alturi de documntele care dovedesc acest fapt, ca drepturile asupra autovehicului au fost transferate.

De asemenea contractul inceteaza dupa ce masina a fost radiata din circulatie.

In mod natural contractul este inchis la implinirea termenului stabilit in contractul RCA.

Cum se aplica polita RCA in cazul unui accident?

In cazul accidentelor soldate doar cu pagune materiale se poate intocmi constatarea amiabila sau va puteti adresa sectiei de politie pe raza careia s-a petrecut accidentul in termen de 24 de ore.

Persoana care a cauzat dauna este obligata sa instiinteze asiguratorul si sa urmeze pasii indicati.

Cum primesti despagubirea asigurata de RCA?

Daca inmomentul in care ati incheiat contractul de asigurare obligatorie RCA ati optat pentru decontare directa, propriul asigurator va va despagubi. Fara aceasta optiune va trebui sa adresati asiguratorului celui care v-a cauzat daune.

Unde trebuie sa prezint in mod obligatoriu polita de asigurare RCA?

In cazul in care dorim sa inmatriculam o masina sau sa ii facem inspectia tehnica periodica (ITP) este obligatoriu sa prezentam polita RCA. Printre documnetele necesare la controlul Politiei se afla si polita RCA.

Ce se intampla daca masina care a produs accidentul este inmatriculata in alta tara?

In cazul in care masina care a produs accidentul este inmatriculata in alta tara va trebui sa va adresati Biroului Asigurătorilor de Autovehicule din România.

Ce este bonus-malus?

Sistemul bonus-malus a fost creat pentru a responsabiliza participantii la trafic. Au fost create doua clase de risc: bonus si malus. In cazul in care va situati in clasa bonus, prima de asigurare va avea un cost scazut fata de clasa malus. Pretul politei de asigurare poate varia in cazul in care persoana care conduce un vehicul a avut evenimente in trafic in anul precedent. Clasa malus se calculeaza in functie de istoricul daunelor produse intr-o perioada de referinta. Puteti verifica in ce categorie va incadrati aici.

Ne puteti contacta pentru mai multe informatii si asistenta

Adresa

Strada Florin Ciungan, nr. 15,

Bucuresti, Sector 3

Telefon

+407 5512 2234

E-mail

contact@tcv.com.ro